Betala ditt medborgarskap med skatt

Inom den svenska politiken har vi något som kallas för skatteskyldighet. Detta innebär att alla svenska medborgare som arbetar måste betala en viss procent skatt. Beroende på vart i Sverige man bor och om man är inskriven i den svenska kyrkan eller ej, kan procentenheten skilja sig något, men vanligtvis betalar man ca 30% i skatt.

Vad är skatt och varför betalar man det?

Skatten är den andel som du själv bekostar för att samhället ska ha råd att kunna stå för dina kostnader när det kommer till utbildning och äldreboende. Tack vare att vi betalar skatt är dessutom sjukvården nästan gratis för oss svenskar.

Skatten är också ett viktigt medel för att kunna finansiera olika områden som berör samhällsutvecklingarna. Dessa kan komma att gynna nästa generations unga men också generationer efter det. Men allt fokus ligger såklart inte enbart på framtiden, utan även att prioritera de akuta tillstånden som kan förbättra Sverige som ett land, här och nu.

Detta är alltså varför man betalar skatt och vad skattepengarna går till. Även fast många människor kan tycka att det är fel att “ge bort” en andel av de pengar som man själv tjänat ihop så gynnar det oftast sig när man blivit äldre och kommer vara i behov av både sjukvården och kanske till och med ett ålderdomshem någon gång i livet.

Vad händer om man skattefuskar?

Många människor undrar säkert någon gång i livet vad som händer om man skattefuskar. Det kan vi tala om för er.

För det första har vanliga medarbetare oftast inget säg i det hela då det är företagen som sköter skattebetalningen och drar av de där 30% redan innan du får din lön utbetald. Men de som däremot är egenföretagare eller högt uppsatta inom vissa sektioner och myndigheter får ofta sin lön direkt i handen. Detta innebär att dem själva är de som ansvarar för att skatten ska bli betald, vilket är även då många väljer att skattefuska.

Kanske är det inte speciellt konstigt att de människor som har makten till att styra över sin egna lön väljer att strunta i att betala skatt då man ändå tror att det inte kommer märkas. Men det gör det, garanterat. Om man väljer att skattefuska och blir påkommen kan man både bli straffskyldig och återbetalningsskyldig, vilket innebär att man blir tvungen att betala tillbaka varje krona. Detta blir ofta stora problem för de företag som skattefuskar och kan i värsta fall leda till att fakturorna hamnar hos inkasso där dem sen bara växer sig större och större ju mer tiden går.

Har man inte råd att snabbt lösa denna skuld man satt sig i resulterar det ofta till att företagsgrundaren blir skuldsatt för resten av sitt liv samtidigt som företaget går i konkurs.

Därför bör man alltid betala skatt, då ärligheten varar längst i slutändan.

leto