Högre skatt på ditt ISK under 2019

Gå du i tankarna på att börja spara pengar på ett investeringssparkonto (ISK)? Eller sparar du redan på ett ISK? I så fall kommer här lite tråkiga nyheter, skatten för 2019 blir nämligen högre än tidigare. Om du vill veta mer om den nya höjda skatten och hur sparformen ISK fungerar, så sitt kvar. Polera glasögonen, fyll på kaffekoppen och luta dig tillbaka så kör vi igång!

Vad är ISK?

Idag när räntan är negativ är det viktigare än någonsin att investera sina sparade pengar på ett klokt vis. Med negativ ränta är det få, om ens någon bank som erbjuder ränta på sina sparkonton. Därför kommer pengarna på ditt sparkonto aldrig att öka i värde. Det är här ISK kommer in i bilden.

Med ett ISK-sparande växer pengarna genom att du placerar dina pengar i aktier, fonder eller obligationer. Det finns naturligtvis en risk med sparformen, men om du tar dig lite tid att lära dig om aktier finns det gott om fonder och aktier som har väldigt låg risk.

Hur fungerar ISK?

Att komma igång med ISK är gratis. Du öppnar helt enkelt ett ISK hos din bank eller nätmäklare. Sedan för du över pengar till ditt ISK och börjar välja vad du vill investera pengar i för något. Svårare än så är det inte. Om du ändå tycker att ISK låter invecklat kan Savr.com vara en passande tjänst för dig. Du kommer då igång med ditt sparande på under tre minuter.

Är det inte dyrt med ISK?

Det är inte alls dyrt med ett ISK, men det kommer bli lite dyrare. Om du jämför ett ISK med att spara i aktier via en värdepapperstjänst hos din bank är skattereglerna betydligt mer generösa när det kommer till ISK. När du investerar pengar i aktier via en bank och dess värdepapperstjänst, får du senare betala 30 procent i skatt på eventuell vinst.

Med ett ISK skattar du enligt reglerna för schablonränta för ISK vilket innebär att du betalar en låg ränta oavsett hur det går för dina investerade pengar. Fördelen är att skatten är låg, men också att pengarna är skattade och klara när du väl plockar ut dem. Skatten för pengarna du har på ditt ISK under 2018 låg på ca. 0,45 procent. Så om du har sparat 200,000 kronor på ett ISK betalade du endast 894 kronor i skatt per år.

Hur mycket dyrare blir det 2019?

Hur stor skatten blir baseras på statslåneräntan som beslutas varje år den 30 november. Därför blir skatten på ditt ISK under 2019 högre eftersom Statslåneräntan under 2018 var 0,49% och för 2019 har den nu satts till 0,51%. Beräknat på samma exempel som ovan får du under 2019 istället betala 906 kr för ett sparande på 200 000 kronor. Det kan tyckas låta lite men med ränta på ränta effekten blir det en hel del på sikt.

leto