Okategoriserade

Vem styr landet 2019?

Svenska folket har röstat och vi har en vinnare! Nej, riktigt så blev det inte. Riksdagsvalet 2018 blev ett historiskt val på många sätt och vis. Aldrig tidigare har det varit en liknande låsning mellan partierna. Hur kunde det bli så här? Hur ska detta sluta? Vem styr landet under tiden riksdagspartierna inte kommer överens?

Hur det gick i riksdagsvalet 2018

Det blev en riktig nagelbitare för dem som satt uppe och tittade under valnatten den 9 september 2018. Nu har flera månader gått och valresultatet 2018 har fastställts:

  • Socialdemokraterna 28,3% – 100 mandat
  • Moderaterna 19,8% – 70 mandat
  • Sverigedemokraterna 17,5% – 62 mandat
  • Centerpartiet 8,6% – 31 mandat
  • Vänsterpartiet 8,0% – 28 mandat
  • Kristdemokraterna 6,3% – 22 mandat
  • Liberalerna 5,5% – 20 mandat
  • Miljöpartiet 4,4% – 16 mandat

Valdeltagandet uppgick till hela 87,2%.

Vad krävs för att bilda en regering?

Problematiken med det svenska regeringsbildandet 2018 är något som aldrig tidigare inträffat i Sverige. Talmannen har för första gången presenterat regeringsförslag som inte har majoritet för riksdagen. Hittills har två förslag röstats ned. Talmannen har endast fyra chanser på sig, därefter blir det extraval.

I tidigare val har det blivit en majoritetsregering med hjälp av blockpolitiken. Genom att flera partier går ihop får man majoriteten av mandaten i riksdagen och kan därmed tillsammans rösta fram en regering. Efter valet 2018 är det inget av blocken som är större då Sverigedemokraterna blev det tredje största partiet. Problemet ligger sedan i samarbetet med Sverigedemokraterna och det faktum att inget av blocken ser samarbete med partiet som en möjlighet.

Blir det ett extraval 2019?

Kommer vi inom kort att se riksdagspartierna ute på gatorna igen i ett nytt försök att vinna våra röster? Ska gator och torg på nytt fyllas av skyltar med något förändrade vallöften? Det återstår att se, men mycket tyder på det. Om några få veckor vet vi om det blir ett extraval då talmannen måste lämna besked senast den 23 januari.

Vad gör du vid extraval?

Vad har du för planer om det blir ett extraval? Kommer du att rösta likadant eller funderar du på att rösta annorlunda på grund av rådande situation?

Många behöver troligtvis ändra sina röster mot tidigare val för att regeringsbildandet ska komma framåt. Detta ger gemene man ett ypperligt tillfälle att påverka sin omgivning och göra sin röst hörd. Varför inte skaffa nyckelband med tryck för att visa vad du står för och tror på? Ju fler som ser vad du röstar på desto fler möjligheter får du att påverka.

Det kanske kan kännas skrämmande att blotta sina åsikter men det läge Sverige befinner sig i idag är inte hållbart. Genom att visa vad man faktiskt röstar på leder till att fler diskuterar politiken. Det är nog inte många som är nöjda med den tafatthet riksdagspartierna har visat upp så här långt. Ta diskussionerna och konflikterna som uppstår. Vem vet det kanske till och med leder till att du ändrar dina åsikter?

leto