Okategoriserade

Yrkespolitiker – ett fenomen i vår tid

Choklad och politik

En del tycker att den folkvalde politikern har spelat ut sin roll, han har reducerats till en skådespelare i vår moderna tid. Nuförtiden är det lobbyister och banker som styr samhället, den valda politikern har så många maktcentra att förhålla sig till att hans handlingsutrymme för att göra förändringar är begränsat.

I och med arbetarrörelsens genombrott dök det upp folkvalda som kom från arbetarhem. Många menar att detta var demokratins storhetstid, det kunde sitta någon med valkiga händer och hålla i ordförandeklubban. Men denna tid är sedan länge förbi, nu är det statsvetare eller jurist som åker ner till Bryssel och gör praktik på något EU-kontor som är framtidens politiker. Bryssel är känt för två saker: choklad och politik. Att väljas till EU-kommissionär, en ämbetsman som inte kan röstas bort av parlamentet är den mest avundsvärda posten någon kan uppnå.

Grus i maskineriet

Donald Trumps val till president var ett trendbrott, eftersom han inte kom från yrkespolitikernas skara. Globaliseringen är fel, menade Donald Trump. Varför ska lönsamma fabriker flyttas över gränsen där lönerna är fem gånger lägre? Och hur vet vi att förändringen av klimatet är människans fel? Att han vägrade rätta sig efter den politiskt korrekta agendan väckte etablissemangets raseri. I samma riktning pekar hans rymdprojekt som ska sätta en man och en kvinna på månen 2024, alltså mot slutet av hans eventuella nästa mandat period. Har människan något positivt att bidra med i universum? Det hade hade inte utvecklingspessimisterna räknat med?

Donald Trumps syn på människovärdet går också igen i hans abortmotstånd. Eftersom ett barn har potentialen att bli en upptäckare, en forskare, kanske rentav vara den som upptäcker liv på mars, anser han att abort är ett förkastligt alternativ. Man kan tillägga att Trump som byggnadsentreprenör känner till USAs olika samhällsgrupper, hans ekonomiska politik har sänkt arbetslösheten i svarta och asiatiska minoritetsgrupper.

Politiker förr och nu

När det blir val måste du som väljare ha en överblick över vilket politiskt alternativ som finns. Situationen påminner om när du tar upp ett banklån, du kan spara mycket pengar på att samla lån och krediter och välja de alternativ som ger lägst ränta. På Sambla.se får du precis den hjälp du behöver. Särintresse var under 1800-talet inte något skällsord. I Ståndsriksdagen försökte representanterna göra allt för sitt eget stånds fördel. Bönderna upplyste borgarna om vem som satte maten på bordet. Borgarna kallad bönderna för lata. Men den politiska ekonomin (=politik styrd av särintressen ) är naturligtvis lika vanlig i dag. Varför dyker den alarmistiska miljörapporten upp precis som beslutet om den nya bron ska tas? Kan det vara färjebolaget som skulle gå miste om intäkter om bron byggs som verkat i kulisserna?

leto