Okategoriserade

Varför är den ekonomiska politiken viktig?

Den ekonomiska politiken som förs av staten är viktig för alla människor som bor i Sverige. Politiken påverkat nämligen hur mycket skatt man betalar, samt vad skattepengarna ska gå till. Den ekonomiska politiken bestäms helt och hållet av riksdagen, varpå den sittande regeringen lämnar lagförslag. På så sätt är det viktigt att man tänker efter noga vilket parti man röstar på, detta då partierna som leder Sverige kommer ha mycket att säga till om.

Hur påverkar politiken den personliga ekonomin?

De politiska besluten påverkar privatpersoner på en mängd olika sätt. Den avgör bland annat hur mycket pengar som man kan få i bidrag om man förlorar jobbet. För företagen påverkar det också vilka typer av företagslån man kan ta, detta då politikerna reglerar finansmarknaden och vilka företag som har rätt att ge lån i Sverige. Detta kan vara bra att tänka på när man jämför företagslån, då en del politiska partier vill minska antalet långivare på marknaden. Detta kan i sin tur göra att konkurrensen blir sämre.

Utöver dessa två exempel finns det en mängd regler och lagar som påverkar den personliga ekonomin i vardagen.

Hur påverkas skatterna?

Politiker vill alltid försöka minska skattesmitningen, vilket är väldigt viktigt. Men det finns också många sätt att slippa undan att betala skatt på lagliga sätt, något som en del politiker också kan påverka. Bland annat så kan man dra av skatt på transportkostnader när man deklarerar varje år. Om man kollar på partier som Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill dessa öka skatterna på flera plan, bland annat på bensin och transport. Medan partier som Liberalerna och Moderaterna vill minska skatterna så att människor har mer pengar i fickan efter lönen.

leto